25 maja 2018 klasa „I c” z naszą Panią Małgosią wybrała się do Świdnicy do „Ciukuruku” miejsca smaku, edukacji, zabawy, pasji i spotkań na słodkie warsztaty edukacyjne. W centrum Rynku nieopodal fontanny Neptuna znajduje się to niezwykle pachnące miejsce, w którym można nauczyć się kręcić cukrową watę, poznać składniki do produkcji lizaków oraz zobaczyć jak przygotowuje się te ulubione przez wszystkie dzieci smakołyki. Historia ręcznie wyrabianych cukierków w Polsce zaczyna się już w XVII wieku.
To wtedy powstały pierwsze receptury do niedawna znajdujące się tylko w muzeach. Teraz klienci mogą obserwować cały proces powstawania słodyczy a nawet być uczestnikami ich tworzenia. Technologia przygotowania masy cukrowej była fascynująca. Na naszych oczach powstawały na bazie naturalnych owocowych barwników różnorakie, wielokolorowe smaki: kiwi, wiśnia, czarna porzeczka, cytrynka, truskawka i wiele innych. Natomiast to jak kręcić świderki, kroić cukierki, wyczarować serce czy uformować lizakową różę wzbudziło nadzwyczajny zachwyt i bardzo nam się podobało. Każdy swoimi małymi rączkami tworzył wybrany przez siebie kształt lizaka .
Dodatkową motywacją by powstały te słodkie cuda był fakt, że postanowiliśmy ofiarować je naszym mamom z okazji święta Dnia Mamy. Nasze lizaki były jeszcze słodsze niż zwykłe bo zrobiliśmy je sami wkładając w pracę całe nasze serca. Natomiast zakupy słodkości dla pozostałych domowników stały się okazją do sprawdzenia sprawności rachunkowych i umiejętności samodzielnego dokonywania zakupów. Zadowoleni z siebie oraz z niespodzianek, które zrobiliśmy najbliższym wracaliśmy w radosnych nastrojach. Bardzo ciekawy jest zawód cukiernika , którego tajemnice wyjawiła nam pani Małgosia Furtak- Cychowska. To był słodki i bardzo udany dzień. Od dziś jedząc lizaki przypominać sobie będziemy nasze własne zmagania .
napisała: mgr M. Kołodziejczak