12 stycznia 2023 r. zaraz z samego ranka zainteresowani uczniowie z klas II c i III c spotkali się w naszej szkole na zajęciach praktycznych. Lekcja była formą warsztatów kulinarnych, ponieważ pod czujnym okiem naszych pań i zręcznych rączek naszych mam z obu klas mieliśmy okazję nie tylko nauczyć się robić słodką, kokosową rozkosz, ale również przygotować w tej formie samodzielnie niespodziankę dla naszych babć i dziadków z okazji nadchodzącego 21 i 22 stycznia święta. Przed rozpoczęciem pracy zadbaliśmy o umycie rąk /a to już potrafimy doskonale / i po założeniu jednorazowych rękawiczek przystąpiliśmy do zadania. Z pozoru wydawało się to bardzo proste, a przynajmniej większość z nas tak uważała. Trochę produktów: kokos, śmietanka, mleczko zagęszczone i konieczność uformowania kuli, jednak w trakcie zajęć niejednego z nas wprawiła w zakłopotanie. Małe ręce, niewygodne, ale konieczne rękawiczki, no i kształt kuli był wyzwaniem, a w pracy kusił nas smaczny zapach. Jednak – jak przystało na prawdziwych kucharzy – z zaparciem nie podjadaliśmy.
Po godzinie pracy zadanie było wykonane! Pełni zachwytu stworzyliśmy ogromną ilość, bo prawie 160 wspaniale wyglądających słodkości. Teraz jeszcze tylko odrobinę schłodzenia temperatury kul dla lepszej ich konsystencji i…… można zapraszać na ucztę naszych dziadków.
Będą z nas dumni!!!!!
napisała: M. Kołodziejczak